poleHead
poleHead

2014.gada 18.februārī atklāj tekstilmākslinieču Ineses Jakobi, Ineses Birstiņas un Vitas Plūmes darbu izstādi

19.02.2014

         Alūksnes Mākslas skolā 18.februārī pulksten 11.00 tiek atklāta ievērojamās latviešu tekstilmākslinieces Ineses Jakobi un divu Kanādā dzīvojošu latviešu tekstilmākslinieču Ineses Birstiņas un Vitas Plūmes darbu izstāde.

        Vita Plūme izstādē prezentē digitālā žakardauduma un austā shibori ( ieausti savilkšanas diegi batikai) kombināciju iespējas. Par saviem pēdējo gadu darbiem māksliniece saka ”Es lietoju tekstilu, lai pētītu kultūras identitātes jautājumus un skaidrotu savu, kā otrās pakāpes kanādietes- latvietes pieredzi. Es kombinēju tēlus, simbolus, rakstus un tekstus no ģimenes vēstures un savu latvisko kultūras pamatu, lai uzdotu jautājumus par pārvietošanu, kultūras dualitāti, izklīšanu, zaudējumiem...” Vita Plūme ir iekarojusi savu paliekošu vietu mākslā, kļuvusi par mācību spēku ASV - asociētā profesore Ziemeļkarolīnas štata universitātes Dizaina koledžā.

         Inese Birstiņa sākusi ar tradicionālo tekstilmākslas nozari – aušanu, septiņdesmitajos gados pievēršas filcēšanai, bet izstādē tiek rādīti darbi, kas radušies ikdienā strādājot datorfirmā, aizraujoties ar uz ielas nejauši atrastu, pazaudētu cimdu portretu fotografēšanu.

          Inese Jakobi, nenoliedzami ir viena no spilgtākajām Latvijas tekstilmāksliniecēm, kas prot pārsteigt savā mākslā, gan ar formātu, gan saturu, gan neparastu tehnisku risinājumu.

          Izstādē redzama Ineses iemīlota tēma – logs. Kas ir logs? Vai tilts starp iekštelpu, personīgo telpu un ārpasauli, vai robeža starp tām? Kādēļ tas dažreiz ir tilts , dažreiz robeža? Kurus logus atvērt, kurus ne ? Kad aizvērt un kad atvērt ? Kas to pateiks priekšā?

            Varbūt skatītājs izstādē var uzdot sev šos jautājumus, bet varbūt atrast arī atbildes...

Alūksnes Mākslas skola- © 2024 Izstrāde: sia samTools; dizains: Līga Vēliņa